Skip to main content

Kaip perkelti failą iš vieno kompiuterio į kitą?

Kaip perkelti failą iš vieno kompiuterio, į kitą, jei nėra pakankamai didelės laikmenos jam pernešti ir neveikia nei samba, nei ftp, nei kiti failų apsikeitimo protokolai? Yra tik vietinis tinklas.

Vakar kaip tik susidūriau su tokia problema, turėjau du kompiuterius, abiejuose buvo įdiegta Ubuntu Feisty Fawn OS. Man reikėjo iš vieno kompiuterio perkelti 702 MB failą, kuris niekaip netilpo į paprastą 700 MB talpos CD. Nei viename kompiuteryje nebuvo nei SAMBos, nei FTP.

Prisiminiau apie seną gerą programikę, kuri vadinasi NetCat, Ubuntu OS ji būna įdiegta pagal nutylėjimą. Tai gi iš pradžių sukonfigūravau tinklą tarp dviejų kompiuterių:

Kompiuteris 1:

sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 inet 192.168.0.1 up

Kompiuteris 2:

sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 inet 192.168.0.2 up

Po šių komandų abu kompiuteriai pradėjo vienas kitą matyti tinkle. Toliau viename kompiuteryje paleidau NetCat programą klausymosi režimu, o kitame prisijungiau prie klausomo prievado ir perdaviau failą. Komandos atrodo taip:

Kompiuteris 1:

nc -l -p 8888 > didelis_failas.iso

Kompiuteris 2:

nc 192.168.0.1 8888 < didelis_failas.iso

Ir failo persiuntimas pavyko! Pirmame kompiuteryje atsidaręs kitą konsolę patikrinau failo didį ir jis nuolat didėjo, tada palaukiau, kol didėjimas sustos ir nutraukiau NetCat programos veikimą paspausdamas Ctrl + C. Atsidariau failą ir jis veikė puikiausiai.

Tai štai koks visai nesudėtingas būdas, naudojantis primityviomis priemonėmis apsikeisti failais tarp dviejų kompiuterių. Gal būt kam nors, kada nors ši informacija labai pravers, kaip pravertė man :)