Skip to main content

Išorinis diskas WD My Book 500 GB + Ubuntu

Mano laptopas jau senas ir turi tik 40 GB HDD, iš kuriu 10 GB atidaviau Ubuntu ir 30 GB pasilikau sau. Norėdamas kažką įsirašyti, nuolat turiu ką nors ištrinti. Backupus darau į DVD, prisijungęs prie kito laptopo, nes pas mane nėra DVD RW… :)

Tai gi galiausiai nusprendžiau įsigyti išorinį diską. Šiandien nusipirkau WD My Book 500 GB Home Edition. Papasakosiu su kokiomis problemomis susidūriau ir kaip jį sukonfigūravau.

Išpakavau, prijungiau, viskas pradėjo veikti vos prijungus USB kabelį prie mano laptopo. Ubuntu parodė langą su disko turiniu. Pirmas dalykas, kuris užkliuvo – disko dydis, pirkau 500 GB, o Ubuntu rodo kad tėra tik 465 GB. Kur dingo 35 GB? Pasirodo 500 GB yra marketingistų triukas ir radau paaiškinimą Western Digital Service and Support svetainėje.

Tai gi turiu veikiantį 500 GB išorinį diską, kas toliau? Šio disko failų sistema pagal nutylėjimą yra FAT32, kaip išsiaiškinau taip pasirinkta, kad butų didesnis suderinamumas su daugeliu sistemų. Tačiau kaip žinia FAT32, vieno failo maksimalus dydis gali būti tik 4 GB. Taip pat FAT32 skamba kažkaip tai Windowsiškai… :)

Nieko nelaukdamas atsidariau gparted, (paspaudus Alt+F2):

gksu gparted

Ten pasirinkau savo naująjį diską ir suformatavau jį naudodamas Ext3 failų sistemą. Tačiau rezultatais buvau nepatenkintas. Pirmiausiai nepatiko vaizdas, kurį išvydau:

files/u1/ext3-gparted.jpeg

Gparted - Ext3

Naudojama 7.50 GiB! Kaip tai gali būti naudojama, kai ką tik suformatavau visą diską! Vėliau išsiaiškinau, kad Ext3 failų sistema rezervuoja 5% disko vietos root naudotojui. Taip daroma tuo tikslu, jei diskas bus perpildytas ir programos nebeturės vietos kurti laikinus failus, taip galėsi bent jau bandyti kažką daryti su root naudotoju, kuris dar turi rezervuotos vietos diske. Tiesa dar skaičiau, kad kažkokiais tai būdais galima panaikinti tuos 5%, tačiau toliau nesigilinau, nes užkliuvo dar vienas dalykas. Mano naujai suformatuotame diske, nežinia iš kur atsirado katalogas lost+found. Išsiaiškinau, kad šis katalogas naudojamas tuo tikslu, jei tikrinant diską su fsck bus rasta klaidų, tai failai su tomis klaidomis, kad nebūtų sugadinti bandant taisyti klaidas perkeliami į būtent šį lost+found katalogą.

Nepatiko man nei tie 5% rezervuoti root naudotojui, nei tas lost+found katalogas, todėl nusprendžiau išbandyti kitą failų sistemą, kiek pasiskaitinėjęs ir peržiūrėjęs įvairius palyginimus pasirinkau ReiserFS. Po formatavimo rezultatais buvau patenkintas:

files/u1/reiserfs-gparted.jpeg

Gparted - ReiserFS

Jokio lost+found katalogo taip pat nebuvo, buvo tik tuštutėlis diskas, kurio kiekvienas bitas skirtas mano poreikiams :)

Tačiau problemos tuo nesibaigė, užmontavus naujai suformatuotą diską, neturėjau teisių į jį įrašyti, nes diską užmontavo root teisėmis. Pirmas dalykas, kuris šovė į galvą – USB auto-mount konfigūracija, kuri randasi /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor. Tačiau išbandžius visokius variantus nieko gero nesigavo. Toliau bandžiau žaisti su /etc/fstab, tačiau taip pat nieko gero nesigavo. Galiausiai perskaičiau, kad užtenka paprasčiausiai rankiniu būdu pakeisti disko teises ir jos išliks tokios pačios kito užmontavimo metu! :) Elementaru… :D

Tai gi užmontavau tuščią diską ir įvykdžiau tokią komandą:

sudo chmod -R 0777 /media/disk

Sekantį kartą užmontavus, teisės nepakito ir galėjau normaliai dirbti su disku, su savo naudotoju.

Dar vienas dalykas, iki pilnos laimės - katalogo, pavadinimas. Man nepatiko, kad mano didysis diskas užmontuojamas tokiu pačiu pavadinimu, kaip ir kitos USB atmintinės – disk. Įvykdžiau tokias komandas:

sudo mkdir /media/mybook
sudo echo "/dev/sdb1 /media/mybook reiserfs rw,user,nodev,nosuid,noauto 0 0" >> /etc/fstab

Ir nuo šiol mano didysis diskas užmontuojamas pavadinimu mybook.

Dėmesio, jei bandysite tai padaryti su savo disku, nepamirškite pakeisti /dev/sdb1 į savo disko kelią, kurį galite sužinoti mount komandos pagalba, kai diskas yra užmontuotas.

Beje štai kaip atrodo naujasis diskas:

files/u1/wdmybook.jpg

WD My Book 500 GB