Skip to main content

Įsigyjau Lenovo ThinkPad X61 Tablet!

Tie kas mane pažįsta, tikriausiai jau nekartą yra girdėję svaičiojimus apie mano svajonių kompiuterį Lenovo ThinkPad X61 Tablet…

Praėjo gal tik kokie metai ir pagaliau, kritus šių modelių kainai pagaliau ryžausi jį įsigyti. Viskas prasidėjo nuo to, kad užklydęs į thinkshop.lt pastebėjau, kad ThinkPad X61 Tablet kaina yra tik 4106 LTL! Nusprendžiau parašyti pardavėjams ir paklausti ar kaina tikrai tokia ir žinoma, ar galiu įsigyti šį kompiuterį be Windows OS. Gavau atsakymą, kad kaina tikrai tokia, o taip pat, kadangi šis modelis išparduodamas, tai gali man padaryti nuolaidą, kuri apytiksliai bus tokia pati, kiek kainuoja Windows OS. Tačiau tokio modelio kompiuterių, be Windows OS neturi (nors gamintojas siūlo tokius modelius ir be Windows OS).

Sulaukęs tokio atsakymo, dviem dienom pasinėriau į apmąstymus – pirkti ar nepirkti. Daugiausiai nerimą kėlė tai, kad įsigydamas šį kompiuterį sumokėsiu už Windows OS, net jei pardavėjai padengs Windows OS kainą. Jaučiausi visiškai bejėgiškai, šio kompiuterio jau nuo seno norėjau, pagaliau kaina tapo prieinama, tačiau esu verčiamas remti kompaniją, kuri su kompiuteriu visiškai niekuo nesusijusi ir kurios gaminama produkcija neturiu jokio noro naudotis…

Vis tik, galiausiai apsisprendžiau pirkti kompiuterį, o ką daryti su per prievarta įkišta Windows licencija pagalvosiu vėliau, gal būt ją galima grąžinti ir atgauti pinigus, o gal galėsiu ją parduoti? Ką gi kompiuteris jau mano rankose. Iki šiol dar neteko bandyti Windows Vista, kadangi ji buvo įdiegta, tai nusprendžiau ta proga išbandyti. Pasijutau ko gero panašiai kaip Windows naudotojas pirmą kartą bandantis Ubuntu. Nors Windows Vista jau buvo įdiegta, tačiau kaip supratau diegimas buvo atliktas ne iki galo. Manęs paprašė nurodyti kalbą, klaviatūros išdėstymą, laiko juostą, prisijungimo duomenis ir t.t. Nors pasirinkau lietuvių kalbą, tačiau jokios Lietuvių kalbos taip ir nemačiau. Po visų pasirinkimų, pasirodė pranešimas, kad tikrinamas kompiuterio našumas (testing performance). Šis tikrinimas truko gal kokias 5 minutes. Po to buvo atliekami dar kažkokie veiksmai, bendrai viskas truko apie 10-15 minučių.

Galiausiai išvydau visų taip mėgiamą ir naudojamą Windows Vistą aplinką. Tačiau pirmas įspūdis buvo labai prastas, iššoko visa gausybė kortelių, visuose kampuose pradėjo rodytis kažkokie grafiniai elementai panašūs į tuos iš KDE4 aplinkos.

Galiausiai apsipratau su naudotoją sąsaja, išjungiau visokius siūlymus kažkur eiti, kažką daryti ir kažką atsinaujinti. Pirmiausiai iš šoninės panelės pasileidau paveiksliukų peržiūros programą. Gnome aplinkoje norint programą paleisti pilno ekrano režimu reikia paspausti F11, pabandžiau, veikia! :) Tačiau paveiksliukai be jokio atsiklausimo pradėjo kas kelias sekundes keistis. Bandžiau juos kaip nors pristabdyti, išjungiau „loop“ režimą, vėliau nuėmiau varnelę nuo „medium speed“, tačiau automatinis nuotraukų keitimas taip ir nesiliovė. Toliau nusprendžiau prisijungti prie belaidžio interneto, tarp gausybės piktogramų apatinėje panelėje radau kažką panašaus, kas galėtu būti susiję su tinklu. Paspaudus, vietoje to, kad išsiskleistų sąrašas su belaidžio interneto stotelių pavadinimais, manęs paklausė ar aš noriu konfigūruoti tinklą ar daryti dar kažką. Toliau pasirodė naujas langas kuriame buvo belaidžio interneto stotelių sąrašas. Pasirinkus sekė dar keli žingsniai, kur buvo klausiama slaptažodžio, ar noriu jį prisiminti ir dar kažkas. Na procedūra įpratus nėra labai sudėtinga, bet iš pirmo žvilgsnio ne labai intuityvi ir patogi, lyginant su Ubuntu NetworkManager, kur prisijungimas prie belaidžio interneto yra dviejų pelės paspaudimų reikalas.

Toliau pasileidau interneto naršyklę, pagal nutylėjimą buvo naudojama Internet Explorer 7. Užsikrovus naršyklės langui išvydau gausybę visokių piktogramų ir paveiksliukų. Tiesą sakant teko kelias sekundes pamąstyti kur gi visame tame margumyne galima rasti adreso lauką… :)

Ilgai nedvejojus, nusprendžiau pasinaudoti proga ir išbandyti Google Chrome, kurio Linux versijos kol kas dar nėra. Paspaudus nuorodą, kažkas kažkur lyg ir pradėjo siųstis, po to pasirodė visa eilė kortelių klausiančių įvairių klausimų ar aš tikrai to norių ar tikrai paleisti programą ir t.t. Na su tomis programomis, Windows turi labai didelį trūkumą – centrinio paketų repozitoriumo nebūvimas. Jei Windows sektų Linux keliu ir naudotų patikimus paketų repozitoriumus, tai nekiltų jokių problemų nei dėl saugumo, nei dėl galybės kortelių rodymo. Toliau nusprendžiau persijungti klaviatūros išdėstymą, prie kurio esu labiausiai pripratęs – LEKPa. Linux pasaulyje pats pasirūpinau, kad šis klaviatūros išdėstymas pagal nutylėjimą būtų naudojamas Xorg serveryje. Šiuo atveju kreiptis į Microsoft tokiu klausimu tikriausiai būtų beviltiška… :) Nieko nuostabaus, kad LEKPa išdėstymo nustatymuose neradau. Teko parsisiųsti, lekp.info svetainės (nes nėra centrinio paketų repozitoriumo), vėl suspaudyti visą eilę įvairiaspalvių kortelių su įvairaus pobūdžio klausimais ir pasiūlymais, kol įsidiegiau savo įprastą klaviatūros išdėstymą. Toliau paaiškėjo, kad neveikia Backspace klavišas, kuris turėtu būti ant Caps Lock klavišo. Pasirodo tam reikia įdiegti dar kažką papildomai… Nusprendžiau apsieiti…

Toliau, išdidinus naršyklę, per visą ekraną, dešinėje pusėje, didžiąją dalį slinkties juostos uždengė kažkokio lango šešėlis. Vos tik pelė nukeliauja prie slinkties juostos, tas pasislėpęs langelis išlenda ir trukdo valdyti slinkties juostą. Šiek tiek pažaidžiau su tuo langeliu žaidimą, kad pirmas pagaus slinkties juostą, kol galiausiai išsiaiškinau kaip tą langelį išjungti ir tuomet galėjau normaliai naudotis naršyklės slinkties juosta. O tas langelis pasirodo buvo on-screen klaviatūra. Ką gi, nusprendžiau prisijungti prie Facebook ir visiems draugams pasigirti apie naują pirkinį. Tačiau, toje vietoje kai reikėjo įvesti savo Facebook prisijungimo vardą ir slaptažodį susimąsčiau ir sudvejojau. Microsoft Windows juk yra uždarojo kodo operacinė sistema, kur tikrai niekas nė nenutuokia kur ir pas ką keliauja visi šie įvesti slaptažodžiai… Ties ta vieta, nusprendžiau palaukti kol senasis mano kompiuteris parsiųs Archlinux LiveUSB, tad įsidiegsiu patikimą operacinę sistemą, kur galėsiu drąsiai įvedinėti slaptažodžius. Išjungiau naršyklę, pasižiūrėjau į siuntimo greitį ir pastebėjau, kad jis daugiau kaip per pusę nukritęs. Hm, keista senojo kompiuterio tinklo indikatoriai nieko įtartino nerodė, tada pradėjau įtarti Windows. Apsidariau, tačiau Windows Vista aplinkoje neradau jokių tinklo indikatorių, nors TP X61T WiFi lemputė mirksėjo. Dar kartą apžiūrėjau Visa’os aplinką, naršyklė jau buvau išjungęs, kitų programų dirbančių internete nepaleidinėjau, jokios piktogramos taip pat nepranešinėjo nieko tokio… Atsidariau „Task Manager“, tačiau jame taip pat inko įtartino neradau. Galiausiai nusprendžiau išjungti Windows, deje taip paprastai išjungiamas jis nesileido. Parodė kažkokį pranešimą, susijusį su atnaujinimų apdorojimu ar panašiai. Ką gi, palaukiau kokių pora minučių ir jau ranka kilo prie Power mygtuko, tačiau pranešimas pasikeitė ir dar po kokios pusės minutės Vista pagaliau išsijungė. Pasižiūrėjau į Archlinux LiveUSB siuntimą. Siuntimo greitis lygiagrečiai su Vista išjungimu atsistatė iki normalaus greičio. Daugiau Windows Vista įjungti taip ir nesiryžau. Belaukdamas kol atsisiūs Archlinux LiveUSB iš Ubuntu LiveCD pasigaminau LiveUSB (nes TP X61T neturi CD-ROM įrenginio) ir pasileidęs Ubuntu Live aplinką nusprendžiau parašyti šį blogo įrašą… :)

Tai tokie įspūdžiai su Windows Vista. Nors Windows nesu bandęs jau kokie 5 metai, tačiau kaip matau per tą laiką padėtis tik blogėja. Planuoju parašyti daugiau blogo įrašų apie Lenovo ThinkPad X61 Tablet vėliau, o kol kas pasidžiaugsiu, kad pasileidus Ubuntu iš LiveUSB iš pradėjo veikti praktiškai visi įrenginiai, bent jau kol kas spėjau išbandyti WiFi, Touch-screen, garsą, vaizdą, ekrano apšviestumo mygtukus, track-pointą, visus tris track-pointo klavišus. Visi šie išbandyti įrenginiai veikia be priekaištų ir iš karto. Pats Ubuntu iš LiveUSB pasileido labai greitai, per mažiau nei puse minutės. Nėra ką lyginti su Windows Vista… :)

Tiek šiam kartui, laukite tęsinio, ne apie Windows Vista, o apie Lenovo ThinkPad X61 Tablet + Archlinux.