Skip to main content

Kas geriau pradedančiajam, Gimp ar Photoshop?

/images/wilber-huge-alpha.thumbnail.png

Gavau laišką, kuriame klausiama kurią programą geriau naudoti pradedant dirbti su dizainu, Gimp ar Photoshop. Kadangi atsakymas gali būti naudingas ir kitiems, tai atsakau nauju blogo įrašu.

Aš pats, prieš kokius 5 metus dizainus paišiau su Photoshop, tačiau vėliau perėjau prie Gimp. Tokį sprendimą daugiausiai lėmė tai, kad Photoshop nėra pritaikytas Linux OS (prieš 5 metus wine dar nebuvo toks sumanus).

Tiek Photoshop, tiek Gimp pagalba, daugeliu atvejų galima pasiekti tų pačių rezultatų. Viskas priklauso nuo įgūdžių, išradingumo ir menininko gyslelės :)

Photoshop esminis skirtumas – daugiau automatizuotų priemonių. Tuo tarpu naudojantis Gimp paprasčiausiai reikia žinoti tam tikras technikas, kurių pagalba pasiekiamas toks pat rezultatas, kaip ir naudojantis tomis priemonėmis. Trūkumas tai ar privalumas, sunku pasakyti. Automatizuotų priemonių dėka reikia mažiau galvoti, tuo tarpu išsiaiškinus įvairių efektų kūrimo principus atsiranda daugiau laisvės jais manipuliuoti.

Gimp pranašesnis tuo, kad yra nemokamas ir veikia visose populiariausiose platformose.

Photoshop yra didžiulis komercinis produktas, žinoma turintis kur kas daugiau įvairių funkcijų, tokių kaip CMYK palaikymas ir panašiai. Tačiau daugelis tų funkcijų svarbios tik specialistams.

Pradedantiesiems rekomenduočiau Gimp, kuris turi tikrai pakankamai funkcijų.

Yra visa gausybė informacijos šaltinių kaip naudotis Gimp, štai kelios nuorodos:

Linkiu gerų idėjų ir įkvėpimo… :)