Skip to main content

Kodėl PHP nėra programavimo kalba?

Nesupraskite šio įrašo antraštės tiesiogiai, taip mes juokaujam darbe programuotojų tarpe, kai susiduriam su eiliniu PHP trūkumu…

Nors iš tikrųjų, PHP nėra pilnavertė programavimo kalba, ji yra scenarijų kūrimo kalba, o jei tiksliau – web scenarijų kūrimo kalba. Nepaisant didelių PHP trūkumų, ji yra labai populiari ir dėl didelio populiarumo naudojama daugelyje vietų, dažnai kur reikia ir kur nereikia.

Kur tinka naudoti PHP scenarijų kalbą?

Jei planuojate paleisti nedidelės apimties interneto svetainę, pavyzdžiui savo asmeninę svetainę ar įmonės pristatomąją svetainę, tuomet PHP puikiai tam reikalui tiks.

Kada geriau nenaudoti PHP?

PHP iš esmės sukurta interneto svetainių kūrimui, todėl niekam kitam, išskyrus interneto svetainių kūrimui, ji nėra tinkama. Žinoma, PHP galimybės leidžia kurti tiek programas veikiančias tekstiniame režime, tiek grafinėje aplinkoje. Bet mano nuomone, karvė nėra tinkama jodinėjimui, nors jos galimybės tai leidžia… Tas pats ir su PHP.

Tai gi, PHP tinka naudoti interneto svetainėms kurti, bet tik nedidelės apimties interneto svetainėms! Tikrai nerekomenduočiau naudoti PHP didelių įmonės intraneto sistemų kūrimui, dideliems interneto portalams ar kitoms sudėtingesnėms sistemoms.

Sakote blogam šokėjui ir batai trukdo?

Tas tiesa, geras programuotojas ir asemblerio instrukcijomis gali programuoti, bet kam taip kankintis, jei yra kur kas pažangesnių programavimo technologijų.

PHP programuoju jau beveik visą dešimtmetį, tačiau esu susipažinęs ir su kitomis programavimo kalbomis, pradedant tuo pačiu asembleriu, C/C++, baigiant Bash, Awk ir t.t. Kadangi esu susipažinęs su daugeliu programavimo kalbų, tai galiu jas lyginti.

Kai sakau, kad PHP nėra programavimo kalba, daugelis prašo įvardinti konkrečius trūkumus. Būtent tokių klausimų pastūmėtas ir nusprendžiau surašyti visus pastebėtu PHP trūkumus vienoje vietoje. Jei taip pat, kaip ir aš, nuolat susiduriate su PHP trūkumais, tai laukiu papildymo komentaruose.

Tai kodėl gi PHP nėra programavimo kalba?

Arba kitaip sakant, kokie trūkumai apsunkina programavimo darbus su PHP?

weak typing

PHP leidžia priskirti bet ką, bet kam ir bet kaip. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tai yra labai lankstu, bet kai reikia ieškoti skriptuose paliktų klaidų, tai pradedi galvoti kas per žmonės sugalvojo tokią nesamonę…

Štai keli pavyzdžiai:

<?php

$a = (
    false == '' &&
    false == '0' &&
    '' != '0' &&

    0 > -1 &&
    0 == false &&
    false < -1
);

Spėkit, kam bus lygus kintamasis $a? Jis bus lygus True, jei netikit, išbandykite patys. Kiekvienas atidesnis programuotojas turėtų pastebėti, kad PHP palyginimo operacijos dažnai prasilenkia su logika. Praktikoje tokie dalykai labai apsunkina klaidų paiešką…

Klaidų apdorojimas

PHP kalboje egzistuoja tokie klaidų tipai:

crash

o taip, pasitaiko, kad PHP tiesiog segfaultina esu su tuo susidūręs ne karta, ypač dirbant su PDO.

fatal error

sintaksės ar panašios klaidos kurių negalima apdoroti, programos vykdymas tiesiog nutraukiamas, be jokios galimybės tai kontroliuoti

notice, warning

dalinai kontroliuojamos klaidos aprašius klaidų apdorojimo funkciją.

exception

pilnai kontroliuojamos klaidos

Tokios painiavos tikriausiai nesate matę? PHP neturi normalaus klaidų apdorojimo mechanizmo. Visokie parse error, notice warning ir panašiai susiklostė istoriškai, vėliau atsirado exception palaikymas, bet visi seni dalykai, taip pat liko.

Štai elementariausias pavyzdys, kuriame išlenda klaidų apdorojimo trūkumai:

<?php

$fp = @fopen('/etc/passwd', 'a');
if ($fp) {
    fwrite($fp, "boo\n");
    fclose($fp);
}
else {
    trigger_error('Error', E_USER_WARNING);
    // or... throw new Exception('Error');
}

Šiame pavyzdyje bandoma tvarkingai atidaryti failą ir apdoroti atvejį, kai to failo atidaryti negalima. Deja PHP atveju, jei failo negalima atidaryti, paprasčiausiai išspjauna warning tipo klaidą ir vienintelis būdas tokią klaidą pagauti – pasirašyti klaidų apdorojimo funkciją su set_error_handler. Vienintelis būdas išvengti šioje vietoje nepageidaujamų klaidų pranešimų – @ (eta) simbolis, kuris iš vis panaikina bet kokius klaidų pranešimus (išskyrus fatal tipo), bet nepaisant to, klaidos vis tiek keliauja į klaidų apdorojimo funkciją, jei tokia aprašyta.

Trumpai tariant, visiška painiava. Vienintelis mano akimis žiūrint, teisingas sprendimas – į klaidas apdorojančią funkciją įrašytas exception iškvietimas.

Klaidų pranešimai

Kadangi interneto svetainėje išvedami klaidų pranešimai yra potenciali saugumo spraga, tai dažniausiai tie pranešimai būna išjungti ir… ir toliau kiekvienas daro kaip išmano, kad tas klaidas sugaudytų. Standartiškai PHP turi galimybę visus klaidų pranešimus nukreipti į failą, tačiau tame faile nurodyta tik vieta kur įvyko klaida ir nieko daugiau, kai išsamus traceback’as padėtų kur kas labiau. Žinoma yra išsigelbėjimas pavadinimu xdebug, tačiau production serveriuose jo tikrai niekas nenaudoja, o ir nederėtų.

Didesnė blogybė yra ta, kad dažniausiai, pagal nutylėjimą apie klaidas pranešama tyliai, tai reiškia, kad daugelis mažiau patyrusių programuotojų iš vis nesirūpina klaidų pranešimais, ko pasekoje susilaukia daug problemų.

Namespace

Kuriant didelės apimties sistemas, anksčiau ar vėliau susidursite su vardų erdvės problema, priešingu atveju teks naudoti tokius funkcijų pavadinimus: ManoPaketas_ManoModulis_ManoStrukturosElementas_ManoFunkcija, be galimybės kažką keisti.

PHP daugelį metų neturėjo vardų erdvių, tik visiškai nesenai, nuo 5.3 versijos atsirado vardų erdvių galimybė, bet pati realizacija taip pat neguodžia…

References

Prieš PHP 5.0, referencas buvo kuriamas tik tada, kai nurodomas & simbolis, po PHP 5.0 prasidėjo linksmybės, nes visi objektai automatiškai perduodami kaip referencai, o visi ne objektai, kaip kopijos. Tačiau techniškai, pati perdavimo procedūra, naudojant referencus iš tikrųjų kuria kopijas, užima daugiau atminties ir apsunkina skriptą. Sunku suprasti, bet liūdna tiesa yra ta, kad geriau nenaudoti PHP referencų, nors teoriškai referencų perduodant kintamuosius yra efektyvesnis. Plačiau apie tai galite pasiskaityti čia:

http://schlueters.de/blog/archives/125-Do-not-use-PHP-references.html

Objektai ir referencai

Nuo PHP 5.0, visi objektai, automatiškai perduodami kaip referencai, o tai reiškia, kad atmintyje objekto kintamieji susiejami ryšiais. PHP turi tokią ydą, kad jei objektas atmintyje yra susietas su kitu objektu, tuomet tas objektas pasidaro nesunaikinamas ir nuolat sėdi atmintyje. Tai puikiausiai iliustruoja žemiau pateiktas pavyzdys:

<?php

class MyParent {

    public $child;

    public function __construct() {
        $this->child = new MyChild($this);
    }

}

class MyChild {

    public $parent;

    public function __construct($parent) {
        $this->parent = $parent;
    }

}

foreach (range(0, 10) as $i) {
    echo memory_get_usage()."\n";
    $a = new MyParent;
}

Gausime tokį rezultatą:

335508
336160
336696
337232
337768
338320
338856
339392
339928
340464
341000

Kaip matote, atminties naudojimas vis auga, nors cikle objektas turėtų būti sunaikintas, o jo naudota atmintis atlaisvinta. Bet deja taip nėra. Išvada – programuojant PHP, geriau nenaudoti objektų.

Round funkcijos klaida ar funkcionalumas?

Spėkit, kam bus lygus kintamasis $a?

<?php

$a = (string) round(-0.1);

Neatspėjote, $a bus lygus "-0" :)

Jei manote, kad šioje vietoje PHP yra teisus ir kaltos kreivos rankos, štai dar vienas pavyzdys:

<?php

$a = round(-0.1) === 0;

Kintamasis $a bus lygus false

Išvados

Programuojant PHP geriau nenaudoti objektų, geriau nenaudoti referencų, geriau išvis nenaudoti PHP :)

Kol kas pateikiau tik kelis pavyzdžius, bet jų yra kur kas daugiau. Kai tik turėsi laiko, papildysiu įrašą pateikdamas daugiau pavyzdžių.

Nuorodos