Skip to main content

Atviri duomenys (status update)

Laikas greitai eina ir jau praėjo net 9 mėnesiai kaip dirbu IVPK.

Mano matymu šiandien pagaliau buvo užbaigtas pasiruošimo duomenų atvėrimui etapas. Ir teoriškai turėtu prasidėti masinis duomenų atvėrimas, kuris tęsis beveik du ateinančius metus.

Kodėl taip ilgai užtrunka pasiruošimas? Geras klausimas, sunku tiksliai įvardinti, bet matau tokias problemines vietas:

  • Viešieji pirkimai. Deja viešajame sektoriuje negali tiesiog nusipirkti ledų porcijos iš mėgiamo tiekėjo, pasirenkant vieną konkretų, labiausiai patinkantį skonį. Tenka visaip kaip apibūdinti, kokio skonio nori ir tikėtis, kad viešojo pirkimo konkurso metu gausį būtent tokių ledų, kokių nori.

    Tokių pirkimų metu, jei esi kulinarijos ekspertas, turintis didelė ledų gamybos patirtį, greičiausiai vienaip ar kitaip pavyks pasiekti, kad gautum tiksliai tokius ledus, kokių nori.

    Tačiau jei neturi supratimo, kaip tie ledai gaminami, tada greičiausiai vietoje plombyro su braškių džemo įdaru ir šokolado glaistu, vafliniame indelyje, gausi šaldyto kompoto ant pagaliuko.

  • Sutartys. Šiame duomenų atvėrime sudarinėjamos sutartys su 50 įstaigų. Kiekviena įstaiga turi savo supratimą ar neturi jokio supratimo apie duomenų atvėrimą, visiems reikia viską paaiškinti, susitarti kaip bus atlyginta įstaigų darbuotojams dalyvaujantiems duomenų atvėrime ir kuruojantiems atvėrimo procesą įstaigos viduje.

    Be to yra ne viena sutartis. Įstaigos, kurios duomenis atvers ne savo jėgomis, sudarinės atskiras sutartis su Integratoriumi, kuris vykdys techninė duomenų atvėrimo dalį.

    Pats Integratorius dar sudarinės sutartis su projekto Koordinatoriumi, nes finansavimas yra skirtas visoms duomenų atvėrime dalyvaujančioms šalims kartu.

  • Komunikacija. Kadangi projekte dalyvauja labai daug skirtingų įstaigų, reikia įdėti gan daug laiko komunikacijai, pasitelkiant visokias įmanomas priemones, piešiant gražias vizualizacijas, susitinkant vaizdo skambučio pagalba, susirašant laiškais ir pan.

    Tiek daug susitikimų man dar nėra tekę turėti.

Per visą šį laiką mano pagrindinės veiklos buvo tokios:

  • Paruošiau duomenų atvėrimo vadovą ir duomenų struktūros aprašo specifikaciją. Turiu įtarimą, kad nei vadovo, nei specifikacijos niekas neskaitė, bet naudinga turėti visą informaciją vienoje vietoje, kad esant reikalui būtų galima duoti nuorodą į konkrečią vietą, kur yra atsakymas į tam tikrą klausimą.