Skip to main content

Jabber/XMPP po truputį tampa de-facto standartu?

Šiais laikais daugelis Lietuvos internautų įsivaizduoja, kad vienintelis būdas bendrauti internetu, realiu laiku, yra Skype. Tokia istorija man kažkuo panaši į WinRAR. Kaip žinia WinRAR jau senai pasitraukė iš geriausiai suspaudžiančių archyvatorių pozicijos, jį aplenkė 7-Zip, o de-facto standartu visose platformose tapo ZIP formatas. Nepaisant to, labai dažnai tenka susidurti su „kompiuterių žinovais“, kurie vis dar mano, kad WinRAR yra geriausias ir naudodami nelegalią WinRAR versiją, visiems išdidžiau siuntinėja RAR failus… :)

Skype atveju gerai bent jau tiek, kad klientas yra nemokamas. Tačiau tiek klientas, tiek protokolas yra uždari. Protokolas griežtai saugomas nuo trečiųjų šalių. Dėl šių ribojimų egzistuoja vienintelis Skype klientas, kurį prižiūri viena įmonė ir daugiau jokių išimčių. Jabber/XMPP protokolas yra atviras standartizuotas ir be jokių apribojimų. Viso to pasekoje šiandien yra keli šimtai Jabber klientų, kurie veikia visose platformose, pradedant komandinės eilutės klientais, baigiant tais, kurie veikia tiesiog interneto naršyklėje. Be klientų, dar yra kelios dešimtys serverio dalies realizacijų ir nesuskaičiuojama gausybė programinių bibliotekų visoms egzistuojančioms programavimo kalboms, kurių dėka, be problemų galite pasirašyti savo Jabber klientą. Yra, net 6 bibliotekos, skirtos JavaScript kalbai… :)

Skype programą sukūrė nedidelė Estų įmonė, tiksliau ta įmonė priklauso Švedams, o atidaryta Estijoje dėl pigios darbo jėgos. Žmonės paprasčiausiai norėjo užsidirbti pinigų, jiems pasisekė, juos nupirko eBay. Nors eBay vėliau labai pasigailėjo, nes Skype neatnešė pelno, kurio buvo tikėtasi. Galiausiai po teismų maratono, Skype buvo išdalytas į tris dalis iš kurių 56% atiteko Silver Lake investuotojams, 30% eBay ir 14% įmonei sukūrusiai Skype. Tikiu, kad tai dar ne pabaiga. Kuo baigsis? Gal būt Skype praras savo pozicijas, bankrutuos, o visi ištikimi Skype naudotojai links ant ledo… :)

Jabber/XMPP yra atviras, standartizuotas protokolas, kuris priklauso ne kažkokiai įmonei, o visiems, todėl bankrotas jam negresia. Šiuo metu XMPP standartą prižiūri ir reguliuoja XMPP Standartų Fondas. 2005 metais Google išleido VoIP klientą Google Talk, kuris naudoja XMPP protokolą. Google Talk yra integruotas su gmail.com paslauga, todėl visi @gmail.com pašto turėtojai yra Jabber protokolo naudotojai. Jei žinai draugo @gmail.com el. pašto adresą, didelė tikimybė, kad galėsi su juo susisiekti ir per bet kurį Jabber klientą.

Šiuo metu daugelis viešai prieinamų pokalbių internetu priemonių, naudoja XMPP protokolą. Iš didesnių, verta paminėti Live Journal Talk, Nokia Ovi. Kiti (IBM Lotus Sametime, Microsoft Office Communications Server), nors ir nenaudoja XMPP protokolo tiesiogiai, tačiau turi XMPP palaikymą, šalia savo protokolo.

Nors Facebook jau daugiau kaip metus žada Jabber palaikymą, tačiau panašu, kad palaikymas greitu laiku pradės veikti:

Galiausiai sulaukus iš Facebook oficialaus pranešimo, akimirksniu atsiras papildomai 300 milijonų, potencialių Jabber protokolo naudotojų. Jei tą patį padarys ir MySpace ar bet kuris kitas didesnis portalas, Jabber/XMPP neabejotinai taps de-facto pokalbių protokolu.

Nesakau, kad Skype programa yra bloga, tiesiog manau, kad Skype pasirinktas kelias toli nenuves, todėl visus skatinu žvelgti plačiau ir neriboti savo ir kitų laisvės.