Skip to main content

Linux + GPS

Neo Freerunner

Pastaruoju metu gan dažnai tenka naudotis GPS įranga, todėl nusprendžiau pasidalinti informacija, kaip tai sekasi daryti su Linux.

Naudojama Įranga

Iš esmės tinka bet kuris GPS imtuvas, pageidautina, suderinamas su OpenStreetMap žemėlapiais ir žinoma Linux. Konkrečiai naudoju tokią įrangą:

Programinė įranga

Žemėlapiai

Neo FreeRunner

Tai yra atviras „telefonas“, puikiai suderinamas ir pritaikytas darbui su Linux ir turintis GPS įrangą. Jame galima kompiliuoti, naudotis komandine eilute, prisijungti per SSH ir daryti ką tik nori. Įrenginyje veikia visa aukščiau išvardinta programinė įranga. Į FR galima įrašyti visą gausybę Linux distribucijų, pastaruoju naudoju SHR.

Laikant visą laiką įjungtą ekrano apšvietimą ir GPS, Neo baterija laiko apie 3-4 valandas, tačiau nustačius automatinį ekrano išjungimą po 2 minučių ir automatinį užmigdymą, po 2:30 minučių, naviguotis galima visą dieną ir ilgiau. Neo pabunda iš užmigdymo stadijos labai greitai, o signalą pasigauna taip gan greitai, per 1-5 minutes, priklausomai nuo signalo stiprumo.

Važiuojant mašina, dažnai praverčia USB adapteris, kadangi Neo gali įsikrauti per USB laidą, tai visas komplektas puikiai veikia ir nebaisu, kad viduryje kelionės išsikraus baterija.

Openstreetmap

Iš pradžių bandžiau naudoti maps.lt duomenis, tačiau jie nesuderinami su jokiais paplitusiais formatais, bandžiau naudoti Google Maps duomenis, tačiau gauti jų žemėlapius taip pat gan sudėtinga, nes siuntimai ribojami tiek apsaugant paveiksliukų adresus, tiek įvairiai ribojant atsiųstų paveiksliukų kiekį, per tam tikrą laiką. Be to abiem atvejais, galima gauti tik paveiksliukus, o ne vektorinius duomenis. Openstreetmap netaiko jokių ribojimų, galima gauti ir paveiksliukus ir vektorinius duomenis, be to žemėlapius galima ir pačiam taisyti. Vis tik atviras kodas yra atviras kodas… :)

Openstreetmap veikia panašiu į Wiki principu, kur kiekvienas gali kurti turinį, kadangi tą turinį stebi daug akių, tai apsaugo nuo klaidingų duomenų patekimo. OSM žemėlapiais naudojuosi jau gal metus laiko, per visą tą laiką teko susidurti gal su dviem netikslumais, kuriuos iš karto pataisiau.

Žemėlapių detalumas, kai kuriose vietose gan skurdus, tačiau ten kur yra padirbėja OSM aktyvistai, galima rasti visus keliukus ir šunkelius. OSM žemėlapis keičiasi ir yra atnaujinamas kiekvieną dieną, jei atsiranda naujo kelio statybos, tai nors kelias dar nėra baigtas, jau atsiranda žemėlapyje, tuo tarpu nuosavybiniuose žemėlapiuose dažnai pateikiame pasenę duomenys.

JOSM

Galiausiai po pasivažinėjimų su Neo, galima susirinkti visus GPX failus ir žiūrėti kur buvo važiuota, jei OSM žemėlapyje ko nors trūksta, labai paprastai galima įkelti visas trūkstamas vietas, surašyti pavadinimus ir t.t.

Štai kaip atrodo JOSM:

files/josm.png

JOSM

O čia mano kaimo žemėlapis: osm.org/go/0leEwu34—

Reziume

Nors tobulėti yra kur, tačiau tiek pats openstreetmap projektas, tiek navigacijai ir darbui su žemėlapiais skirtos programos puikiai atitinka esminius poreikius, norint sėkmingai susiorientuoti ir kur nors nuvažiuoti – išbandyta praktiškai, naudodamasis aprašytomis priemonėmis esu apvažiavęs didžiąją dalį Lietuvos ir didelį gabalą Baltarusijos.